Crónica de les VI Jornades interdiocesanes de Formació per a Catequistes




VI Jornades interdiocesanes de Formació per a Catequistes (I)

Més de 300 catequistes es van aplegar del 16 al 18 de novembre a Santa Sussanna (Maresme), localitat del Bisbat de Girona, amb motiu de les VI Jornades de Formació per a Catequistes, que va organitzar el Secretariat Interdiocesà de Catequesi de Catalunya i les Illes Balears (SIC) sota el lema "El concili Vaticà II, una brúixola per a la catequesi".
Després de la pregària inicial, que va conduir Mn. Salvador Gras, delegat diocesà de catequesi de Girona, acompanyat de Mn. Antoni Elvira, la secretaria general del SIC, Sra. Montserrat Oriol, va pronunciar un breu parlament de benvinguda als participants, en el decurs del qual va aprofitar per anunciar el nomenament de Mons. Xavier Salinas, bisbe de Tortosa i bisbe-delegat per a la Catequesi a la CET, com a nou bisbe de Mallorca, per la qual cosa el va felicitar en nom de tots els catequistes. També va tenir un record emocionat per a la Sra. Marisa Costa Erra, catequista de Vic i gran col·laboradora del SIC, recentment traspassada a l´edat de 44 anys.
La primera ponència va anar a càrrec de Mn. David Abadias, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, qui va parlar sobre "El context del concili Vaticà II". En la seva xerrada, il·lustrada amb imatges d´època, va destacar el paper cabdal del papa Joan XXIII, un pontífex ja ancià que, això no obstant, va seguir la intuició inspirada per l´Esperit Sant de convocar un concili ecumènic, destinat a portar un aire nou a l´Església



VI Jornades interdiocesanes de Formació per a Catequistes (I)


La sessió matinal del dissabte 17 de novembre, va començar amb la celebració de l´Eucaristia, a la que va seguir la intervenció de Mn. Xavier Morell, delegat diocesà de Catequesi de l´Arxidiòcesi de Tarragona. Abans, però, es va fer present Mons. Salinas, que va rebre una gran ovació, tant dels seus actuals diocesans de Tortosa com dels futurs de Mallorca, així com de tota la concurrència. Mons. Salinas va manifestar la seva gratitud per aquests anys de treball conjunt que han possibilitat la tasca realitzada.
Mn. Xavier Morell va dissertar sobre "Església, què dius de tu mateixa´", on va fer -sota l´epigraf de "L´autoconsciència de l´Església en la història- un repàs molt ben documentat de la peripècia catòlica des dels primers segles fins el concili Vaticà II. La xerrada va tenir una segona part que va versar sobre les "Novetats del magisteri conciliar del Vaticà II". Entre altres coses va recordar que el títol de la seva intervenció estava tret de la pregunta que el cardenal Montini (més tard Pau VI) mitjançant la qual, seguint la invitació de Jesús als apòstols durant el Sant Sopar, defineix la identitat de l´Església com una comunitat que ha "d´estar en el món, sense ser del món".
"Un Déu que es revela i entra en diàleg amb la humanitat" va ser la ponència de Mn. Josep Lluís Arin, vicari general del Bisbat de Tortosa. Amb els seus habituals amenitat i bon humor va recordar que "la Bíblia és tota ella paraula de Déu i tota ella paraula humana. Només es pot arribar a conèixer el que Déu vol comunicar-nos si tenim en compte el llenguatge humà amb que es parla a la Bíblia". També va dir que "volent donar-se a conèixer, Déu parla als homes assumint el llenguatge de l´amistat i del diàleg per a una finalitat precisa que és la comunió de vida". Va indicar que "sempre i més avui s´ha de tenir present la relació intrínseca entre ´Paraula de Déu´ i ´testimoniatge cristià´".
Sesión de tarde
La sessió de tarda va començar amb la ponència de Mn. Joan Planellas, vicedegà de la Facultat de Teologia de Catalunya, qui va parlar sobre "Una vida i una fe que es fa celebració". Mn. Planellas va iniciar la seva intervenció amb un apunt sobre el títol de la ponència: "Són les parts del Catecisme de l´Església Catòlica, afegint-hi la pregària". Va remarcar també que "dins els dos grans diàlegs que realitza l´Església en el Concili -Ecclesia ad intra i Eclesia ad extra- la reforma litúrgica se situa en el primer. La principal manifestació de l´Església es troba en les celebracions, sobretot l´eucaristia: d´aquí que es comenci per la litúrgia. Mai abans cap concili havia dedicat a la litúrgia un document. Aquest serà la constitució Sacrosanctum Concilium".
La darrera ponència va ser la que va presentar Ricardo Mateo, delegat diocesà del Bisbat d´Eivissa, i que va versar sobre "Una fe que esdevé missió i es comunica", tot comentant el decret Ad gentes, sobre l´activitat missionera de l´Església.
Després de sopar hi va haver uns moments de lleure amb una divertida cantada d´havaneres a càrrec del grup Bergantí, seguida del preceptiu rom cremat. Tot plegat va fer les delícies dels catequistes.

VI Jornades interdiocesanes de Formació per a Catequistes (I)


El tercer i darrer dia d´aquestes VI Jornades de Formació per a Catequistes, es va encetar amb la celebració de l´Eucaristia presidida per Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona. En la seva homilia, entre altres coses, va fer una crida a l´optimisme, malgrat les foscúries i dificultats del nostre temps. Va recordar que "a cada crisi del mòn, a cada crisi ecclesial, Jesús vé" i que "enmig de qualsevol circumstància hi ha signes d´amor, de solidaritat... perquè Jesús vé!". Mons. Pardo va manifestar també la seva gratitud envers els catequistes i la seva tasca en favor del coneixement de la paraula de Crist. Igualment va recordar que el concili provincial Tarraconense, en el fons va ser una recepció del concili Vatica II i l´aplicació als nous problemes concrets de l´Església a casa nostra.
La darrera ponència "L´Església en el món: un diàleg amistós" va anar a càrrec del delegat de catequesi i litúrgia del Bisbat de Mallorca Mn. Antoni Vadell, el qual la va fer molt atractiva i didàctica. V a qualificar el concili Vaticà II com a "pastoral" i va indicar que, a través d´alguns dels seus grans textos, es percep que l´Església té tothora l´obligació d´esbrinar els signes dels temps i d´interpretar-los a la llum de l´Evangeli a fi que, de manera adaptada a cada generació, pugui donar resposta a les perennes de l´home sobre el sentit de la vida present i futura.
Les VI Jornades de Formació per a Catequistes va acabar amb una dinàmica d´apropiació dels contiguts rebuts per part dels catequistes assistents, on van valorar aquestes dues preguntes: "Quina idea és la més important que s´ha dit i em quedo?" i "Del que s´ha dit, què m´ajudarà a la meva tasca com a catequista?".
El Cant dels adéus i la ja tradicional foto de grup van posar punt i final a tres dies de convivència, molt valorats per tots. Com a detall curiós cal dir que tots els actes de la trobada d´enguany es van desenvolupar a la sala de conferències de l´hotel de Santa Susanna, que va acollir els centenars de catequistes que hi assistiren.

(Font: Arquebisbat de Tarragona)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El ciri Pasqual

LA FESTA DE TOTS SANTS A LA CATEQUESI

Lectures de Maria