Diumenge III B de l'any. Reflexió


         La primera lectura pertany al llibre de Jonàs, escrit després del desterrament a Babilònia. És un relat de ficció amb finalitat didáctica. No té res a veure amb el profeta Amós del segle VIII a.C. a excepció del seu nom i la del nom de Nínive, una gran ciutat, immensa, emblema de la ciutat pecadora per antonomàsia.

         La missió que Déu encomana a Jonàs en aquest fragment, és impensable per a qualsevol jueu. Jonàs haurà de predicar la conversió en aquesta ciutat que és el model del món pagà, del món que viu embolicat amb idolatries de tot tipus.

         La segona lectura continua amb la carta als cristians de Corint. Corint era una comunitat difícil i complicada que estava passant, possiblement com noltros en aquests moments, per un moment de crisi d’identitat.  Corint era com un vaixell enmig de la mar sense adonar-se dels seus orígens i sense reconèixer el seu destí. Corint ens recorda avui la nostra situació quan vivim hores que no pocs esborren el seu origen cristià i no adopten una identitat concreta.

         I la tercera lectura,  lectura de l’evangeli de Marc, té dues parts: el resum del missatge de Jesús “Convertiu-vos i creieu en l’evangeli”, i la vocació d’uns deixebles, dues parelles de germans: Andreu i Pere, Jaume i Joan.

         En el fons, una mateixa intenció recorre les tres lectures: Nínive, la gran ciutat, la ciutat emblema de les ciutats sense Déu, s’ha de convertir. Corint, emblema de pobles i persones que han perdut el nord i no saben ni d’on vénen ni cap on van, han d’estar disposades a reconduir la seva direcció. I l’evangeli de Marc, enmig d’una terra de pagans com és Galilea, una terra que passa de Déu, recorda les paraules de Jesús: “Convertiu-vos i creieu en l’evangeli”. I recorda que aquest crit de conversió, crit ple de seny quan la història dels humans perd el seu sentit, ha de passar d’uns a altres. Jesús segueix a Joan Baptista. Andreu i Pere, Jaume i Joan han de seguir Jesús... Noltros avui hem de seguir cridant amb força “convertiu-vos!”

         De què ens hem de convertir? Si tenim present la unitat dels cristians per la qual pregam aquests dies:

-         Hem de dir que hem de passar de la divisió a la comunió.

-         Hem de dir que ens hem d’alliberar de visions  parcials i limitades, de prejudicis i ressentiments

-         Hem de dir que, fixats únicament en Jesucrist, hem d’ajudar a la gent d’avui a no adorar a ningú més que a Ell.

Celebrant també aquest diumenge el Dia de la Infància missionera, proposem-nos ser uns bons missioners, uns bons apòstols, uns bons cristians a dins de les nostres famílies, treball, parròquia, carrer... Bon diumenge a tots.

J. Bosco Faner

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El ciri Pasqual

LA FESTA DE TOTS SANTS A LA CATEQUESI

Lectures de Maria